Internetgebruik onder Jongeren

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven en zo ook niet onder de jongeren.
Jongeren maken gretig gebruik van internet, en gebruiken internet veelal om informatie op te zoeken, contacten te onderhouden, het downloaden van muziek, en om te gamen.
Als je in de trein zit of op een terras is de smartphone onder het gebruik van de jongeren niet meer weg te denken. Dus wat is nu eigenlijk de ontwikkeling in het gebruik van internet onder jongeren? Zitten er alleen positieve kanten aan, of heeft het overmatig gebruik van internet ook een keerzijde?

Cijfers

De jongeren tussen de leeftijd van 12-25 jaar dat toegang heeft tot internet thuis is gestegen tot bijna 100 procent Daarvan beschikt 86% over mobiel internet. In 2012 hebben jongeren in hun vrije tijd gemiddeld 16 uur per week besteed aan internet. Vanaf 2010 was dit gemiddelde beduidend minder. Er is dus sprake van jaarljks een lichte stijging van het internetgebruik..
Voor meer exacte cijfers bekijk onderstaande website van het Nederlands Jeugdinstituut.
http://www.nji.nl/nl/Databank/Cijfers-over-Jeugd-en-Opvoeding/Cijfers-per-onderwerp-Internetgebruik

Wat is populair onder de jongeren?

Jongeren maken veelal gebruik van Social media en chatdiensten, zoals Facebook en Whatsapp. Jongens besteden gemiddeld meer tijd aan games dan meisjes. ( 8 uur per week in 2012) dit is 4 uur meer per week dan meisjes dit doen. Ook is het downloadgebruik onder de jongens hoger dan de meisjes. Jongens downloaden gemiddeld 2 uur meer per week dan meisjes.

Social media

Wat zin de voor en nadelen van het gebruik van Social Media? Informatie word razendsnel met elkaar verwisseld en iedereen wil overal van op de hoogte blijven.Wat zien de jongeren zelf als nadelen?
 Het zorgt voor afleiding
 Er wordt een druk gevormd tot conformisme aan de groep
 Het bevordert intellectuele en sociale oppervlakkigheid
 Pesten (Uitingen worden snel en massaal verspreid)
Er zijn gelukkig ook een hoop voordelen van het gebruik van internet, denk hierbij aan, het opdoen van kennis en digitale kennis. Door social media kan een gevoel van autonomie en verbondenheid worden bevorderd. Je blijft op de hoogte van het nieuws en desalniettemin vergroot je je kennissenkring wat in sommige gevallen heel lucratief kan zijn.

Conclusie

Kortom met het gebruik van internet onder jongeren is er veel meer sociale controle dan ooit tevoren. Dit brengt positieve en negatieve aspecten met zich mee. Enige voorzichtigheid met het verspreiden van je gegevens blijft altijd geboden. Want bedenk wel dat iedereen zich op internet anders voor kan doen.
Daarentegen is het ook goed dat er zoveel sociale controle is. Denk aan de whatsapp groepen die mensen in buurten gebruiken om elkaar op de hoogte te stellen als er iets verdachts word gezien in de wijk. En de moeder die bevriend is met dochter op Facebook om op de hoogte te blijven. Gebruik internet en social media verstandig en ga zorgvuldig om met je gegevens, zodat je op een leuke en veilige manier gebruik maakt van internet.
Bekijk in onderstaand filmpje een multimediale dag in het leven van jongeren:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *