Hoe wordt je een professioneel fotograaf

Fotograferen is in dit digitale tijdperk allang niet meer weggelegd voor een geselecteerde groep die gebruik weet te maken van speciaal apparaat om foto’s ermee te kunnen schieten. Nagenoeg elk apparaat dat kan worden gebruikt om muziek of filmpjes mee af te spelen beschikt over een camera en is het schieten van foto’s binnen het bereik van een ieder. Zelfs de kleintjes vermaken zich door zelf foto’s te maken en zou jij je weleens afvragen waarom een fotograaf nog nodig is. Het antwoord op deze vraag is heel simpel omdat er een groot verschil is in de kwaliteit van de foto’s en alleen een professioneel fotograaf foto’s van de hoogste kwaliteit gaat kunnen leveren.

Succesvol fotograaf worden

Je dient zeker wel gevoel voor het vak te hebben

Niet alleen technisch ga je als beginnend professioneel fotograaf alle kneepjes moeten kennen, maar ook qua gevoel zal dit vak veel van jouw eisen. Het maken van de foto’s op het juiste moment, opzoek gaan naar een goede achtergrond of je weer specialiseren op een apart onderwerp zijn allemaal zaken die je niet echt zal kunnen leren, maar meer vanuit jouw gevoel uit gaan moeten komen. Het is daarom ook altijd goed om het werk van andere professionele fotografen te bezichtigen tijdens exposities om zo ook te zien hoe zo een persoon te werk gaat. Het wiel hoef je namelijk niet zelf uit te vinden en is het niet erg om van anderen te leren en daaruit je eigen stijl te ontwikkelen. Er worden verder ook vaker speciale informatie dagen gehouden waarbij je ook van gedachten kunt wisselen met verschillende professionele fotografen.

Volg een fotografie cursus

Wanneer je echt een beginner bent die nog heel wat te leren heeft op het technische gebied van fotografie zijn er gelukkig nog opleidingen die ingaan op het technisch gedeelte. Zo worden je de basisvaardigheden aangeleerd om met een fototoestel om te gaan en alle opties te kunnen benutten. Die zijn er nogal wat variërend van de belichting tot het kunnen inzoomen. De verschillende soorten lenzen die worden gebruikt en hun toepassing in het veld zijn ook belangrijke vaardigheden die je als professioneel fotograaf zeker wel onder de knie moet hebben.
Na het volgen de van zo een cursus, van een basis tot geavanceerd, is het ook belangrijk jezelf steeds bij te scholen op het gebied van de nieuwste technologieën die erbij komen. Zo loop je niet achter bij de rest want als professioneel fotograaf zal je ook nog wat moeten verdienen aan het maken van foto’s.

Mocht je een fotocursus gaan volgen, is het handig om zelf een camera te kopen zodat je hieraan gewend raakt. Een fotocamera is vaak een flinke kostenpost, vandaar dat het handig is om cashback acties bij te houden. Cashback acties van Sigma of de cashback acties van Tamron zijn heel handig!

Laat jezelf uitschieten boven de rest

Zoals al aangehaald verdient een professioneel fotograaf er zijn boterham mee door foto’s te maken. Je zult daarom ook de concurrentie moeten aangaan om ervoor te zorgen genoeg opdrachten binnen te krijgen. Ook wanneer je al in dienst bent bij een werkgever is het belangrijk steeds innovatief over te komen en in te spelen op de marktvraag.
Professioneel fotograaf worden is dus een combinatie tussen wat talent en jezelf de nodige vaardigheden aanleren. Het is een dynamisch beroep waar je zeker continu bezig zult zijn om de wensen van de klanten steeds te kunnen behartigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *