fotografie onder jongeren

Fotografie is hot onder jongeren, waarom is dat zo?

Als je iemand vraagt waar ervan houden om foto’s te maken zou je de eerste reactie zijn “Ik weet niet waarom, ik doe het gewoon.” Heeft een passie voor het nemen van foto’s echt een verbale uitleg nodig? Zelfs als we de redenen achter het continue klikken van onze camera’s en smartphones weten, kunnen woorden vaak tekortschieten als het gaat om onze emoties te uiten. Eén ding is zeker: er is een natuurlijke menselijke impuls om onszelf te uiten. Pre-historische grot tekeningen onthullen die waarheid. Fotograferen is een manier hoe wij de behoefte voldoen. Deze dagen, fotograferen mensen bijna 1 biljoen foto’s per jaar. (Om dat te zetten in het juiste context, is dat meer foto’s om de paar minuten dan in de hele 19e eeuw.)
En veel van deze foto’s zijn selfies, meestal genomen met een smartphone.

In deze post zul je ontdekken waarom foto’s maken zo hot is onder jongeren — en waarom wij zoveel houden van selfies bekijken. Er zijn zelfs veel jongeren die een eigen fotografie bedrijf starten.

1. Foto’s vertellen ons een verhaal

Er zijn afbeeldingen die je naar een andere tijd en plaats kunnen vervoeren. Jongeren uiten zichzelf graag door middel van hun camera’s en gebruiken het als een verlengstuk van zichzelf om verhalen te vertellen die mensen graag willen horen en die ze zelf willen herinneren. Velen gebruiken hun smartphones om foto’s te nemen van alles, van hun lunch tot de veranderende bladeren van het seizoen voor hun familie en vrienden. Foto’s zijn tastbaar bewijs van onze persoonlijke geschiedenis. Zoals van de jaren die voorbij zijn, wordt onze “fotografische record” waarschijnlijk de trigger voor krachtige gevoelens.

2. De stimulans van sociaal media en smartphone

Met de komst van de smartphone hebben we steeds vaker een camera op zak, We worden zo dagelijks gestimuleerd om onze eigen foto’s te maken. Deze foto’s worden geplaatst op social media in combinatie met een grappige tekst. de komst van de smartphone.
Dit werkt als een krachtige stimulans naar andere mensen toe om hun foto’s te delen en andere foto’s te bekijken. Bovendien zorgen aantrekkelijke beelden voor positieve emoties. Foto’s geven ons een prachtig excuus voor het verkennen van nieuwe plaatsen en om nieuwe mensen te ontmoeten.

3. Jongeren willen betrokken blijven

Als we voor een moment stoppen met wat we doen en een vreemde vragen om onze foto te nemen — stappen we emotioneel uit het moment, staan stil en glimlachend maken we dan een foto. Daarna proberen we weer om terug te gaan naar wat we aan het doen waren. Een selfie lost dit probleem, omdat we niet uit het moment hoeven te stappen.

4. Foto’s delen werkt tegen onzekerheid in de puberteit

Selfies worden veelvuldig gedeeld via sociale netwerken zoals Facebook of Instagram. Jongeren voelen sterk de behoefte om hun leeftijdsgenoten te laten zien wat hun bezig houdt en hoe interessant hun leven is. Op Instagram worden hashtags #selfie en #me enorm veel gebruikt. Andere jongeren sturen via Snapchat elkaar graag selfies. De meeste jongeren in de puberteit zijn veel met zichzelf bezig. De onzekerheid en het opzoek gaan naar ‘jezelf’ zijn redenen daarvoor. Jongeren zijn dus bezig met zelf profilering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *